Ketenaanpakken
Een gezonde generatie in 2040, met een gezondere leefstijl en passend gebruik van zorg: hoe krijgen we dat voor elkaar? Daarin is een sleutelrol weggelegd voor de vijf ketenaanpakken waarin de doelstellingen uit het IZA en GALA samenkomen. Waarin medisch en sociaal domein samen werken aan zorg en gezondheid voor jong en oud. Het GALA benoemt vijf ketenaanpakken die in gemeenten worden ingericht: Kansrijke Start, Aanpak overgewicht en obesitas kinderen, Gecombineerde Leefstijlinterventie, Welzijn op Recept en Valpreventie.

Een ketenaanpak is, zoals het woord al zegt, een keten waarin verschillende partners samenwerken om kwetsbare doelgroepen te signaleren, screenen en interventies te bieden op diverse gebieden. Domeinoverstijgende samenwerking, goede informatieoverdracht tussen de professionals en borging zijn daarin cruciaal. In veel gemeenten lopen al diverse samenwerkingsprojecten en worden verschillende interventies aangeboden, maar een ketenaanpak is meer dan het aanbieden van interventies.
De kunst is om al het goede te behouden en te zorgen voor een naadloze aansluiting tussen het medisch en het sociaal domein. De brug tussen de samenwerkingspartners heeft versterking nodig; hoe weten we elkaar te vinden als professionals, hoe bereiken we inwoners en hoe krijgen we overzicht over al het aanbod. Dat zijn flinke uitdagingen! GGD IJsselland en Proscoop hebben hierin een regionale coördinerende rol. Binnen de regio IJssel-Vecht kennen we 5 ketenaanpakken:
1. Kansrijke Start
Deze ketenaanpak heeft als doel om ieder kind de best mogelijke start te geven tijdens de eerste duizend dagen. Kansrijke start richt zich op het tijdig signaleren en waar nodig ondersteunen van (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie. Het gaat om bewust en gezond zwanger worden, een gezonde zwangerschap en veilig ouderschap.
Regionaal coördinator: Silvia de Roos van GGD IJsselland
2. Aanpak overgewicht en obesitas kinderen (Kind naar Gezonder Gewicht)
Deze aanpak streeft naar het geven van passende ondersteuning en zorg aan kinderen met overgewicht en obesitas en hun gezin. De aanpak kenmerkt zich door een brede blik en de samenwerking tussen het medisch en sociaal domein. Door de brede blik richt de aanpak zich niet alleen op de verbetering van de fysieke gezondheid en leefstijl, maar ook op verbetering van de mentale gezondheid en eventueel opvoedondersteuning en schulphulpverlening.
Regionaal coördinator: Ingrid van der Veen van GGD IJsselland
3. Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)
De GLI helpt volwassenen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten en stimuleert een gezonde verandering in leefgewoonten op lange termijn. Mensen die in aanmerking komen, krijgen dit vergoed van hun zorgverzekeraar. Sinds 2019 worden erkende GLI-programma’s in steeds meer gemeenten aangeboden. De focus in het GALA ligt op een goede inbedding van de GLI binnen gemeentelijke activiteiten. Voor een goede inbedding is bijvoorbeeld netwerkvorming en samenwerking tussen medisch en sociaal domein nodig.
Regionaal coördinator: Henk Bloten van Proscoop
4. Welzijn op Recept
De Ketenaanpak Welzijn op Recept is een werkwijze om mensen met psychosociale klachten te helpen door samenwerking. Het gaat om de samenwerking tussen zorg en het sociaal domein, zodat gezamenlijk de juiste zorg wordt geleverd. Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten; in plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach op maatschappelijk werker. Deze begeleidt patiënten naar de juiste hulp of activiteiten op bijvoorbeeld het gebied van ontmoeting, sport of cultuur waardoor de patiënt (opnieuw) ontdekken wat hem of haar gelukkig maakt.
Regionaal coördinator: Maaike Rijpma van Proscoop
5. Valpreventie
Deze ketenaanpak is gericht op het verminderen van valincidenten en de daaruit voortvloeiende letsels bij thuiswonende ouderen van 65 jaar of ouder. De aanpak bestaat uit verschillende onderdelen: het opsporen van een verhoogd valrisico, het screenen op de aanwezigheid van valrisicofactoren, het deelnemen aan een valpreventieve beweeginterventie en structureel sporten en bewegen. Bekijk de toolkit van Valpreventie op onze mediapagina.
Regionaal coördinator: Hans Peter Wittingen van Proscoop