Doorgaan naar de inhoud

Kansrijke start voor Kansrijke start

Op donderdag 30 januari zijn verschillende professionals vanuit de medische geboortezorg en professionals uit het sociale geboortezorgdomein bij elkaar gekomen om met elkaar aan de slag te gaan om regionaal samen te werken binnen de ketenaanpak Kansrijke Start. We startten met een introductie over de ketenaanpak Kansrijke Start en het belang van óók regionaal samenwerkingsafspraken te maken. Door regionaal samen te werken, kunnen er afspraken worden gemaakt over subsidie-aanvragen/inkoop en/of inzet, je bent als regio een stevige gesprekspartner richting o.a. zorgverzekeraar of ziekenhuizen en het delen best practices. Door regionaal samen te werken binnen de ketenaanpak Kansrijke Start dragen we bij aan de doelen van de coalitie Gezond leven & Preventie én ondersteunen we de lokale Kansrijke Start coalities in elke gemeente.

kansrijke start

De bijeenkomst startte met de inventarisatie van ieders standpunt in de regionale samenwerking: het belang van krachten bundelen, vooral klein beginnen en de overeenkomsten benadrukken. Daarna formuleerden we de ambitie. Wat willen we met elkaar bereiken als het gaat om een Kansrijke Start:

  • geen postcode kansen
  • routes om beter met elkaar samen te werken
  • regionaal moet lokaal aanvullen
  • regionaal samenwerken moet verder gaan dan gemeentelijke beleid

Om een stap verder te gaan in de concretisering hebben we een eerste vertaling gemaakt naar werkafspraken. Waar zou de regio als eerste mee aan de slag moeten gaan? Het delen van best practices én failures werd meerdere keren genoemd, als ook het optimaliseren van regionale en lokale zorgpaden/routes. En bijna iedere groep benoemde het betrekken de inwoners in een zo vroeg mogelijke fase.

Na de gezamenlijke maaltijd kregen de deelnemers een workshop gemeenschappelijke taal vanuit de werkgroep gemeenschappelijke taal. Om goed samen te werken vanuit verschillende domeinen is het goed om te kijken naar onze gemeenschappelijke taal. We hebben gesproken over terminologie vanuit de geboortezorg of het sociale domein en de betekenis hiervan. Maar ook het belang van eenduidige taal naar de inwoner kwam aan bod.

In een regionale stuurgroep wordt verder gesproken over deze uitkomsten en worden er vervolgplannen en acties uitgezet om de ketenaanpak Kansrijke Start regionaal verder vorm te geven. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met de regio coördinator Kansrijke Start Silvia de Roos, s.de.roos@ggdijsselland.nl .

Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden