Doorgaan naar de inhoud

Ontdek de IJssellandScan

Heb je je ooit afgevraagd wat voor gezondheidsinformatie er beschikbaar is voor jouw regio of jouw wijk? De IJssellandScan, een dynamische tool ontwikkeld door GGD IJsselland en Proscoop, heeft de afgelopen vier jaar gezondheidsinformatie uit de regio zichtbaar gemaakt. De IJssellandScan bundelt gegevens over gezondheid en zorggebruik in één toegankelijke database, waardoor het gemakkelijker wordt voor beleidsmakers, gemeenten en andere gebruikers om de gegevens te gebruiken en te begrijpen.

Zelf aan de slag met gezondheidscijfers in jouw regio?

Via de database van de IJssellandScan kun je zelf indicatoren selecteren en grafieken maken, waardoor het bruikbaar is binnen je eigen organisatie of project. Ook zijn er bij diverse indicatoren cijfers beschikbaar op wijkniveau. Op de IJssellandScan zijn ook verschillende zogenaamde dashboards aangemaakt: webpagina’s met cijfers en grafieken over thema’s zoals leefomgeving, jeugd of leefstijl. Ook deze pagina’s kun je voor alle verschillende gemeenten bekijken.

Terugblik

Een infographic van de afgelopen vier jaar toont de ontwikkelingen en toevoegingen gedurende deze periode en laat verschillende gebruikers van de IJssellandscan aan het woord. Bovendien geeft de infographic een overzicht van de top 10 meest bezochte pagina’s van de afgelopen jaren, waarbij het geen verrassing is dat de pagina over corona hoog scoort.

De IJssellandScan bevat verschillende componenten zoals data van verschillende gezondheidsmonitoren van de GGD, de toolkit voor een gezonde leefomgeving en wisselende actuele thema tegels. Deze informatie is interessant voor bijvoorbeeld onderzoekers of beleidsmakers bij gemeenten en andere geïnteresseerden. Bovendien bevordert het bundelen van de gegevens van Proscoop en GGD IJsselland de samenwerking van eerste lijn en sociaal domein.

Toekomst

Maar de IJssellandScan kijkt niet alleen terug, het werpt ook een blik op de toekomst. Met datagestuurde besluitvorming die steeds belangrijker wordt, kan deze tool een rol spelen in het ondersteunen van beleidskeuzes op het gebied van gezondheid. Met de komst van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), wordt de informatieve rol van de IJssellandScan heel actueel. Met doelstellingen in de regio zoals het terugdringen van gezondheidsachterstanden, het bevorderen van een gezonde leefomgeving en het versterken van de mentale weerbaarheid, probeert de IJssellandScan constant aan te sluiten bij deze ontwikkelingen in afstemming met regionale samenwerkingen. Zo zijn er dashboards met gegevens toegevoegd van bijvoorbeeld regiobeelden en gala gemeentebeelden, en onlangs zijn de vijf ketenaanpakken met data en eigen dashboard toegevoegd.

Benieuwd naar wat de IJssellandScan voor jouw organisatie kan betekenen? Bezoek de website en ontdek een schat aan informatie over gezondheid, leefstijl, participatie en leefomgeving.

Vragen?
Of wil je meer informatie: Maaike Rijpma van Proscoop of Marieke Jansen van GGD IJsselland.

Aanmelden nieuwsbrief